LUOSTOCLASSIC, JO YLI VUOSIKYMMEN KLASSISTA LUONNOSSA

 

LuostoClassicin syntytarina on poikkeuksellinen. Jo ammoin luonto loi Luostotunturin kupeeseen konserttisalin, johon Kalevi Aho paljon myöhemmin sävelsi Luostosinfonian. Institutionalisoituneessa, nykysuomalaisessa musiikkimaailmassa esillepanokäytänteet ovat lähes poikkeuksetta päinvastaisia jo olemassa olevalle musiikille rakennetaan saleja ja taloja.

LuostoClassicin historiallinen lähtökohta on läsnä festivaalin menneisyydessä, nykyisyydessä ja tulevaisuudessa. Luonnon muovaamia esiintymispaikkoja on sekä etsitty että löydetty, ja niiden tarjoamaa sointimaailmaa pyritään hyödyntämään luovasti myös jatkossa. Näissä epätyypillisissä konserttiolosuhteissa musiikin ja luonnon yhteys paljastuu usein hämmästyttävällä tavalla: joskus musiikki tulee suorastaan osaksi luontoa.

Toinen LuostoClassicin missio on tuoda elävää klassista musiikkia sinne, missä sitä on harvoin tarjolla. Musiikin ystävät näyttävät ottaneen tämän tarjouksen vastaan, sillä konserttien kävijämäärä on yleisöpohjaan nähden hämmästyttävä. Toisaalta nelipäiväisen tapahtuman tarjonta on jo nyt niin laajaa kuin se on näillä resursseilla mahdollista. 

Alkuvuosina LuostoClassic painottui orkesterikonsertteihin. Tapahtuma on kuitenkin hiljalleen jalostunut klassisen musiikin all-round-festivaaliksi, jonka pääpaino on konserttimäärissä mitaten kamarimusiikissa. Kamarimusiikki on myös otettu mainiosti vastaan, sillä moni kesän 2015 konserteista oli loppuunmyytyjä.

Vuosittainen tapahtuma toteutuu LuostoClassic ry:n sekä osa-aikaisen toiminnanjohtajan, ohjelmistovastaavan, viestintävastaavan ja taiteellisen johtajan lisäksi noin 100 talkoolaisen voimin.

 

 

TUNNELMIA VUOSIEN VARRELTA

 

LuostoClassic sai alkunsa kunnanjohtajien hirvimetsällä

 

Oli pakkasaamu. Martti Pura, Sodankylän silloinen kunnanjohtaja ja kunnallisneuvos Lasse Näsi olivat hirvimetsällä Saivaljärven suunnassa, missä sijaitsee nykyinen Kevitsan kaivos. Näsi sanoi Puralle, että "menepäs passiin tuonne järven taakse".

Pura käveli jäistä suota pitkin, jää rouskui voimakkaasti, järvellä oli vielä paljon joutsenia. Joutsenet pelästyivät ja alkoi valtava konsertti. Joutsenten äänet kuulostivat hienolta ja Pura ajatteli, että mikäli hän osaisi kirjoittaa nuotteja niin huudoista saisi hienon musiikkielämyksen. Ajatus musiikista ulkoilmassa jäi kytemään.

Olisi hienoa, jos joskus saataisiin iso sinfoniaorkesteri soittamaan tänne luontoon ja tunturiin. Selvitettiin, olisiko Radion sinfoniaorkesteri vapaana. Tustustuttuaan tulevaan konserttipaikkaan, säveltäjäksi innostui Kalevi Aho ja sävellystyö käynnistyi lähes välittömästi.

Konsertin onnistuminen oli haastellinen, olihan kyseessä kallis operaatio ja kunnassakaan ei oltu tehty minkäänlaisia päätöksiä. Konserttipaikkaa valmisteltiin talkoilla.

 

Tapahtuma kehittyy

Tapahtumaa on pikkuhiljaa kehitetty ja olosuhteita parannettu yhdessä eri yhteistyökumppaneiden kanssa. Säveltäjä Kalevi Aho halusi Lapin kamariorkesterin mukaan konserttiin ja kapellimestariksi tuli John Storgårds. Hän toimi myös LuostoClassic-tapahtuman taiteellisena johtajana aina vuoteen 2013 saakka. Vuodesta 2014 LuostoClassicin taiteellisena johtajana on toiminut sellisti Marko Ylönen. 

Martti Puran mukaan LuostoClassic on kehittynyt tapahtumana merkittävästi.

Ensimmäisellä kerralla Radion sinfoniaorkesterin saaminen Luostolle oli iso juttu. Nyt monet suuret orkesterit ovat vierailleet Luostolla, aina BBC Philharmonic Orchestraa myöten.

 

Vuonna 2006 Kuvia tapahtumasta
Vuonna 2007 Kuvia tapahtumasta
Vuonna 2008 Kuvia tapahtumasta
Vuonna 2009 Kuvia tapahtumasta
Vuonna 2010 Kuvia tapahtumasta
Vuonna 2011 Kuvia tapahtumasta
Vuonna 2012 Kuvia tapahtumasta
Vuonna 2013 Kuvia tapahtumasta
Vuonna 2015 Kuvia tapahtumasta