LuostoClassic 7.10.8.2014

LuostoClassic on arvostettu klassisen musiikin tapahtuma, jonka maine on vuosien saatossa levinnyt yli Suomen rajojen. Vierailijoina ovat olleet muun muassa Radion sinfoniaorkesteri, Tampere Filharmonia, Helsingin kaupunginorkesteri, BBC Philharmonic Orchestra, Sinfonietta Riga, Kaartin soittokunta, Carolina Eyck, Colin Currie ja tietenkin Lapin kamariorkesteri John Storgårdsin johdolla.

Vuosi 2014 on LuostoClassic–festivaalin kahdestoista toimintavuosi. Festivaalitapahtuma kokoaa jälleen klassisen musiikin ystävät tunturimaisemiin Luostolle ja Pyhätunturille. Konsertit järjestetään Luoston Ahvenlammella, Ukko-Luostolla, Poropuisto Koparassa, Aittakurussa ja Pyhätunturin Revontulikappelissa. LIsäksi Luostolla järjestetään illalliskonsertteja.

 

Taiteellisen johtajan tervehdys

Lämpimästi tervetuloa LuostoClassicin elämyksellisiin konserttipaikkoihin kokemaan luonnon ja musiikin yhteys ja yhteinen voima jo 12. kerran!

Maa, ilma, tuli ja vesi ovat vahvasti läsnä Luosto- ja Pyhätuntureiden ainutlaatuisessa miljöössä. Schubertin Laulu Hengestä Vetten päällä (Gesang der Geister über den Wasser), Skrjabinin Tulen runoelma ( Vers la flamme), Respighin Auringonlasku (Il tramonto) ja Nordgrenin Rock Score, muutamia teoksia mainitakseni, johdattavatkin meidät kesän teeman – Elementtien – äärelle.

Muina kamarimusiikin ”helminä” ohjelmassa ovat muun muassa Schubertin Forelli-kvintetto, Schubertin Liederkreis-laulusarja ja Puccinin Chrisantemi.

Pehr Henrik Nordgren oli ikäpolvensa merkittävimpiä suomalaisia säveltäjiä ja hänen syntymästään on tänä vuonna kulunut 70 vuotta. Olen halunnut esitellä ohjelmassa hänen puhuttelevaa kamarimusiikkiaan ja väkeviä orkesteri- ja kuoroteoksiaan. Kuulemme myös toisen vahvan suomalaisen säveltäjän Kalevi Ahon haastavan jousikvinteton sekä Soolon kontrabassolle.

Ohjelman eksoottisin osuus tulee tällä kertaa Argentiinasta. Tango Nuevon ja Musica porteñon (buenosairesilaisen musiikin) pohjalta oman persoonallisen sävel- ja ilmaisukielensä löytänyt Marcelo Nisinman esiintyy meille sekä säveltäjänä, sovittajana että bandoneonistina.

Jukka Perko yhtyeineen palaa LuostoClassiciin Simon & Garfunkel -duon musiikin siivittämänä lauantai-illan myöhäiskonsertissa.

Kaksi maailmanluokan kotimaista ensembleä, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri Juha Kankaan johdolla ja EMO Ensemble Pasi Hyökin johdolla, vierailevat LuostoClassicissa ensimmäistä kertaa, kuten suuri osa hienosta kotimaisesta ja kansainvälisestä esiintyjäjoukostamme.

Luonnon ja hyvän musiikin äärellä on helppo hiljentyä kuulemaan.

Toivotan kaikille yöttömän yön aurinkoisia taidenautintoja!

Kuulemisiin!

Marko Ylönen

LuostoClassicin taiteellinen johtaja