LÄMPIMÄSTI TERVETULOA LUOSTOCLASSICIN AJATTOMIIN MAISEMIIN NAUTTIMAAN MUSIIKISTA!

 

Harvalla festivaalilla kuulemme elävää musiikkia niin veden äärellä, kurun pohjalla, tunturin helmassa, ravintolasalissa kuin kappelissakin. Konserttipaikkojen erityislaatuisuus luo ainutlaatuisen tunnelman ja toisaalta haasteen niin esiintyjille kuin kuulijoillekin.

Yksi tämän ajan merkittävimmistä säveltäjistä, latvialainen Pēteris Vasks viettää tänä vuonna 70-vuotisjuhliaan. Olen iloinen ensinnäkin siitä, että saamme hänet henkilökohtaisesti vieraaksemme, ja toiseksi siitä, että festivaalin aikana kuulemme monta hänen säveltämäänsä hienoa orkesteri- ja kamarimusiikkiteosta.

Pēteris Vasksin musiikissa on monta ominaisuutta, jotka koskettavat minua. Yksi niistä on se ajattomuuden tuntu, joka siinä niin usein on koettavissa.

Ajattomuus on kantavana tekijänä tämän kesän ohjelmassamme muutenkin. Kesämusiikki tunturissa, Voyagerin lento halki avaruuden Beethovenin jousikvartetto soivassa muodossa mukanaan, Hiljaisuus, Yksinäisyys, Muistokirjoitus, Aamu- ja Iltalaulu, Fantasia Aittakurussa, Passacaglia ja flamencotanssit luovat kaikki mielikuvan ajattomuudesta.

LuostoClassicissa on perinteisesti esitetty tilausteoksien kantaesityksiä. Olen iloinen, että parin vuoden tauon jälkeen voimme jälleen tänä kesänä tarjota yleisöllemme uuden kantaesityksen, Kalevin Ahon Partitan sellolle ja kitaralle, joka kuullaan Ravintola Vaiskossa lauantai-iltana.

Ja olen jälleen erityisen ylpeä saadessani esitellä hienon kansainvälisen ja kotimaisen taitelijajoukkomme, joista monet debytoivat tänä vuonna LuostoClassicissa.

Ajattomia hetkiä toivottaen!

Marko Ylönen

Taiteellinen johtaja

 

* * *

 

LuostoClassic 2016 tuo tunturiin Lapin kamariorkesterin, sopraano Soile Isokosken ja latvialaissäveltäjä Pēteris Vasksin

 

Jo 14. LuostoClassic järjestetään 11.14.8.2016 Pyhä-Luostolla ja Sodankylässä. Tämän vuoden ohjelmistoon kuuluu viiden ulkoilmakonsertin ja yhdeksän sisäkonsertin lisäksi myös opastettu musiikillinen luontoretki. Kesän ohjelmiston kantavana teemana on ajattomuus.

Elokuun orkesterivieras Lapin kamariorkesteri on tuttu LuostoClassic-kävijä. Palkittu orkesteri esiintyy taiteellisen johtajansa, kapellimestari John Storgårdsin kanssa Luostolla kahteen otteeseen: Aittakurussa solistinaan japanilais-kanadalainen viulisti Karen Gomyo sekä festivaalin päätöskonsertissa Ukko-Luostolla solistinaan huippusopraano Soile Isokoski, joka esiintyy LuostoClassicissa ensimmäistä kertaa. Lisäksi Lapin kamariorkesterin puhallinkvintetti soittaa festivaalin alkusävelet Ahvenlammen avajaiskonsertissa.

LuostoClassicissa on perinteisesti esitetty tilausteosten kantaesityksiä. Muutaman vuoden tauon jälkeen on yleisölle tarjolla uusi kantaesitys, Kalevi Ahon viisiosainen Partita sellolle ja kitaralle, jonka solisteina toimivat kitaravirtuoosi Timo Korhonen ja LuostoClassicin taiteellinen johtaja, sellisti Marko Ylönen. Teos saa maailman ensiesityksensä lauantaina 13.8. Ravintola Vaiskossa.

LuostoClassicin vuoden säveltäjävieras on yksi aikamme merkittävimmistä säveltäjistä, keväällä 70 vuotta täyttävä latvialainen Pēteris Vasks. Festivaaliohjelmistossa kuullaan säveltäjän tuotannosta kahdeksan teosta. Lauantaiaamun Säveltäjätapaaminen-yleisöluennolla Vasksia haastattelee säveltäjä Kalevi Aho. Muista tasavuosisäveltäjistä ovat kesän ohjelmistossa mukana satavuotias Einar Englund (19161999) ja 260-vuotisjuhliaan viettävä Wolfgang Amadeus Mozart (17561791).

LuostoClassicin vuoden kuvataiteilija on sodankyläläinen Helena Junttila. Maalauksistaan ja tussipiirroksistaan tunnettu Junttila on yksi merkittävimmistä lappilaisista nykytaiteilijoista. Hänen taidenäyttelynsä Mielen ajaton maisema on avoinna festivaalin aikana 10.14.8.2016 Lapland Hotel Luostotunturin aulassa ja kokoustila Jängässä klo 1118, pääkonsertin aikana suljettu (vapaa pääsy). Taiteilija Junttila on tavattavissa näyttelyn aukioloaikoina. Hän kertoo taiteestaan ja työskentelystään lauantaina 13.8. klo 14 Lapland Hotel Luostotunturin kokoushuone Jängässä. Yleisötilaisuuteen on vapaa pääsy.

 

Helena Junttila: Kohtaaminen, akryyli paperille (2014), 59 x 78 cm

 

Kahden edellisvuoden tapaan kamarimusiikki on voimakkaasti esillä tulevankin kesän ohjelmistossa useissa konserteissa kuullaan vierailevista taiteilijoista koostuvia kamarikokoonpanoja. Kesän ulkomaisia artistivieraita ovat viulisti Karen Gomyon ja Grupo Vandaluksen lisäksi japanilais-australialainen alttoviulisti Hiyoli Togawa ja amerikkalainen sinkinsoittaja Doron Sherwin. Kotimaiset taiteilijavieraat ovat sopraano Soile Isokosken ohella viulisti Mark Gothóni, kitaristi Timo Korhonen, pianistit Martti Rautio ja Ilkka Paananen, luutisti Eero Palviainen ja LuostoClassicin taiteellinen johtaja, sellisti Marko Ylönen.

Perinteisesti LuostoClassic on sisällöltään klassisen musiikin tapahtuma. Tämä linja saa kuitenkin elokuun ohjelmistossa kolme rikastuttavaa poikkeusta, joista ensimmäisen tarjoaa yksi Suomen kevyen musiikin elävä legenda: perjatai-iltana Pave Maijasen ja Polaris Jousikvartetin Klassikot-konsertissa Ukko-Luostolla kuullaan Maijasen sävellyksiä Unto Kupiaisen runoihin. Pohjoisen oopperakomppanian Uppo-Nalle-musiikkinäytelmä taas kutsuu koko perheen lauantai-iltapäivänä Poropuisto Koparaan.

Lisäksi flamencoesitys Vandalus Flamenco oriental iskee lauantai-iltaan aivan uudenlaista kipinää, kun kaksi musiikkilajia tulinen flamenco ja itäinen Välimeri käyvät intensiivistä vuoropuhelua Lapland Hotel Luostotunturissa. Tulkinnoista vastaa monikansallinen muusikko- ja tanssijaryhmä Grupo Vandalus, jota johtaa espanjalaistunut suomalainen flamencokitarataituri Raúl Mannola. Hänen lisäkseen kokoonpanoon kuuluvat arabiluutisti Michel Gasco, huilisti Alberto Centella, lyömäsoittaja Pancho Brañas, flamecolaulaja Sonia Cortés ja tanssija Eleonora Bayaz.

Lapin alueen nuorille soittajille suunnattu Nuorten LuostoClassic -musiikkileiri järjestetään 7.14.8.2016 kolmatta kertaa. Musiikkileiriläisten taidot pääsevät esiin festivaalin ohjelmistoon kuuluvalla musiikillisella luontopolulla (Music Goes to the Fells) sekä leirin päätöskonsertissa Sodankylän kirkossa. Nuorten LuostoClassic myös vastaa festivaaliviikon epävirallisesta avauksesta. Välinäytökseen kuuluvat sekä keskiviikon 10.8. pop up -konsertti klo 15 luontokeskus Naavassa Pyhätunturilla että esiintyminen klo 19 Revontulikappelissa. Perjantaina 12.8. klo 14 koetaan Luostolla myös musiikkia ja akrobatiaa sisältävä lyhyt sirkusdemo, Breath Luosto.

* * *

 

Klassisen musiikin kompassi osoittaa pohjoiseen tunturissa odottaa LuostoClassic

Luonnonkaunis Pyhä-Luoston alue sijaitsee reilu 100 kilometriä napapiiriltä pohjoiseen. Siellä, arktisen luonnon säestyksellä, soivat ensi elokuussa uniikin LuostoClassicin sävelet jo 14. kerran.

 

LuostoClassic on omintakeinen ja rajoja rikkova klassisen musiikin tapahtuma, jossa taide-elämykset tuodaan keskelle Lapin lumoavaa tunturiluontoa, ainutlaatuisiin ulkoilmasaleihin. Yleisö voi nauttia jääkautisen rakkakivikon akustiikasta luonnon muovaamassa Aittakurun amfiteatterissa, rauhoittua Ahvenlammen kristallinkirkkaan veden äärellä, jakaa konserttielämyksen yhdessä Poropuisto Koparan uteliaiden porojen kanssa tai istahtaa mustikkavarvikkoon Ukko-Luoston uniikissa konserttisalissa, Luostotunturin kupeessa. LuostoClassicin konsertit ovat kokonaisuuksia, joissa yhdistyvät rakkaus musiikkiin ja pysäyttäviin luontokokemuksiin.

LuostoClassicin historia juontaa juurensa vuoteen 2003, jolloin kuultiin Kalevi Ahon Luostosinfonian kantaesitys. Festivaali juhli 10-vuotistaivaltaan elokuussa 2012 näyttävästi, kun festivaalin päävieras, Euroopan tunnetuimpiin orkestereihin lukeutuva BBC:n filharmoninen orkesteri, teki Suomen ensiesiintymisensä juuri Ukko-Luostolla. Luostolla ovat esiintyneet myös muun muassa Radion sinfoniaorkesteri (kahdesti), Helsingin kaupunginorkesteri, Kaartin soittokunta, Lapin kamariorkesteri, Tampere Filharmonia, Avanti!, Sinfonietta Rīga, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, Sinfonia Lahti sekä lukuisat kotimaiset ja ulkomaiset huippuvierailijat.

Alkuvuosina LuostoClassic painottui orkesterikonsertteihin. Tapahtuma on kuitenkin hiljalleen jalostunut klassisen musiikin all-round-festivaaliksi, jonka pääpaino on konserttimäärissä mitaten kamarimusiikissa. Kamarimusiikki on myös otettu mainiosti vastaan, sillä monet kesän 2015 konserteista olivat loppuunmyytyjä.

Elokuussa 2016 Pyhä-Luoston alue täyttyy jälleen klassisen musiikin sävelillä. LuostoClassicin tutut konserttipaikat Ahvenlampi, Santa´s Hotel Auroran ravintolasali, Aittakuru, Lapland Hotel Luostotunturin Tunturisali, Ravintola Vaisko, Revontulikappeli, Poropuisto Kopara, Sodankylän kirkko ja Ukko-Luoston majesteetillinen ulkolava saavat seurakseen myös viime vuodelta tutun estradin, 1600-luvulla rakennetun Sodankylän vanhan kirkon.

Vuonna 2014 onnistuneet alkutahdit saanut Nuorten LuostoClassic -orkesterileiri järjestetään kolmannen kerran ensi elokuussa 7.14.8.2016.

 

Hyvä klassisen musiikin ystävä, kutsumme Sinut musiikkimatkalle Lappiin 

LuostoClassic, luonnollisesti klassista jo 14. kerran!

 

Neljästoista LuostoClassic Pyhä-Luostolla ja Sodankylässä 11.14.8.2016

www.facebook.com/luostoclassic