Elokuussa 2015 LuostoClassicissa soivat Sinfonia Lahti, Sibelius ja värikylläiset sävelet

 

Jo 13. LuostoClassic täyttää Pyhä-Luoston alueen klassisen musiikin sävelillä 6.9.8.2015. Tulevan festivaalin teema on Näyttelykuvat väri musiikissa, musiikki väreissä. Lisäksi elokuun 2015 ohjelmistossa huomioidaan Jean Sibeliuksen 150-vuotissyntymäpäivät. LuostoClassic tarjoaa juhlan kunniaksi Luoston leveysasteilla ennen kuulematonta Sibeliuksen orkesterimusiikkia, jota tarjoilemaan saapuu ensimmäistä kertaa festivaalilla vieraileva Sinfonia Lahti. Samalla jatkuu LuostoClassicin upeiden orkesterivierailujen sarja.

Sibeliuksen sävellyksiä ei ole monesti esitetty ison orkesterin voimin näin pohjoisessa. Esitykset ovatkin sekä uusi aluevaltaus LuostoClassicille että myös oiva lisä Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuoden ohjelmatarjontaan. Sinfonia Lahti on viimeisen parinkymmenen vuoden aikana noussut huimaan kansainväliseen maineeseen juuri Sibeliuksen musiikin esittäjänä. Pääkonsertissa sunnuntaina 9.8. Sinfonia Lahti esittää ylikapellimestarinsa Okko Kamun johdolla Sibeliuksen sinfonisen runon Tapiola, joka istuu karussa niukkaeleisyydessään, mutta sisäisessä hurjuudessaan erityisen hyvin juuri Ukko-Luoston jylhiin maisemiin. Lisäksi Sibeliukselta kuullaan uljas 5. Sinfonia ja Kurkikohtaus, jossa hyödynnetään jälleen Ukko-Luoston tunturisoittajien rinnelavaa.

Kalevi Aho on ollut Sinfonia Lahden nimikkosäveltäjä vuodesta 1992 lähtien ja orkesteri  on kantaesittänyt suurimman osan Ahon orkesteriteoksista: LuostoClassicissa niistä kuullaan Gejia, kiinalaisia kuvia. Aho on ollut aktiivisesti mukana myös LuostoClassicissa vuodesta 2003 lähtien, jolloin historian ensimmäisessä LuostoClassicissa kantaesitettiin Ahon Ukko-Luoston ulkolavalle säveltämä Luostosinfonia.

Lahtelaiset muusikot esiintyvät myös Ahvenlammella lauantaiaamun puhallinmusiikkipiknikillä sekä lauantai-iltana Poropuisto Koparassa, joissa musiikista vastaa Sinfonia Lahti Brass Ensemble.

Kesän kuorovieras on turkulainen periodeittain työskentelevä puoliammattilaiskuoro Key Ensemble, johtajanaan Teemu Honkanen. Runsaasti kotimaassa konsertoinut kuoro saavutti vuonna 2013 ensimmäisen sijan Let the Peoples Sing -kuorokilpailussa Luxemburgissa. LuostoClassicissa Key Ensemblea kuullaan kahteen otteeseen; torstaina 6.8. Ukko-Luoston lavalla ja perjantaina 7.8. Sodankylän kirkossa. Jälkimmäisessä konsertissa kuoro esittää Sergei Rahmaninovin iki-ihanan, mutta vaativan kuoroteoksen Vigilia.

LuostoClassic 2015 tarjoaa lauantaisen piknikin lisäksi myös muita uutuuksia. Perjantain aamuohjelmassa on kevyt musiikillinen vaellus Luoston maisemissa. LuostoClassic Goes to the Fells -luontoretkeä johdattavat paikalliset oppaat sekä Nuorten LuostoClassic -leirin soittajat.

Intiimissä Sodankylän vanhassa kirkossa pidetään ensimmäistä kertaa perjantain varhaisillan konsertti kitarataituri Timo Korhosen ja LuostoClassicin taiteellisen johtajan, sellotaiteilija Marko Ylösen voimin. Perjantai-illan myöhäiskonsertti soi Keloravintolassa, joka on toiminut  festivaalin konserttipaikkana myös muutaman kerran aikaisemmin. LuostoClassic jatkuu perinteistä poiketen vielä sunnuntain pääkonsertin jälkeen Santa’s Hotel Auroran kamarimusiikkikonsertilla.

Uutena ohjelmistovaltauksena elokuussa esitetään lisäksi näyttelijä-ohjaaja Dan Henrikssonin ja kitaravirtuoosi Timo Korhosen teatteriproduktio Aasini ja minä (Platero y yo) nobelisti Juan Ramón Jiménezin tekstiin ja Maria Castelnuovo-Tedescon musiikkiin.

Timo Korhonen esiintyy ensi kesän LuostoClassicissa Aasini ja minä -produktion lisäksi myös kolmessa muussa konsertissa. Korhonen tunnetaan maailmanluokan all around -kitaristina sekä ahkerana uusien kitarateosten tilaajana ja esittäjänä. Korhonen on myös sovittanut ja levyttänyt Johann Sebastian Bachin kaikki sooloviululle säveltämät partitat ja sonaatit kitaralle. Näistä teoksista kuullaan elokuussa näytteitä myös Luostolla.

Kesän laulajavieras on sopraano Miina-Liisa Värelä, joka esiintyy neljässä konsertissa. Värelä ponnahti suuren yleisön tietoisuuteen kesällä 2011, jolloin hän voitti Timo Mustakallio –laulukilpailun Savonlinnan Oopperajuhlilla. Tuon voiton jälkeen Värelä on tehnyt vahvaa uraa sekä oopperalavoilla että orkesterien solistina ja liedlaulajana. Luostolla Värelä laulaa muun muassa Dmitri Šostakovitšin Blok-laulut, Manuel de Fallan Seitsemän espanjalaista kansanlaulua Timo Korhosen kanssa sekä päätöskonsertissa Franz Schubertia.

Lauantain myöhäisillan tähtiesiintyjinä Lapland Hotel Luostotunturin perinteikkäässä jazzkonsertissa toimivat pianisti Aki Rissanen, rumpali Teppo Mäkynen ja basisti Antti Lötjönen. Luvassa on maailman huipputason triomusiikkia.

Kesän ulkomaiset vieraat ovat ukrainalaissyntyinen, kansainvälisten areenojen viulistikomeetta Andrej Bielow sekä nuoren polven terävintä kärkeä alallaan edustava, Venäjällä perustettu ja nykyään Saksassa toimiva Atrium-jousikvartetti. Bielow taituroi Luostolla esimerkiksi Maurice Ravelin Tziganen ja Ludwig van Beethovenin Kreutzer-sonaatin parissa. Atrium-kvartetti esittää muun muassa Dmitri Šostakovitšin viimeisen jousikvarteton sunnuntaina 9.8., joka oli myös säveltäjämestarin kuolinpäivä tasan neljäkymmentä vuotta aikaisemmin.

Kotimaisista vierailijoista pianisti Martti Rautio ja klarinetisti Tuulia Ylönen ovat tuttuja taiteilijoita jo viime kesän LuostoClassicista. Unohtaa ei sovi myöskään LuostoClassicin taiteellisen johtajan Marko Ylösen soitannollista panosta; hän urakoi selloineen neljässä konsertissa.

Festivaalilla on esillä musiikin ja muusikkojen lisäksi kuvataiteilija Heinrich Ilmari Raution teoksia. Useimpia konsertteja teemoittaa tietty Raution teos, joka on myös esillä ja nähtävillä kyseisessä konsertissa sekä koko festivaalin ajan Raution teoksia esittelevässä näyttelyssä. Perjantai-iltapäivän yleisöluennolla Rautio myös kertoo työstään ja teoksistaan itse.

 

* * *

 

Klassisen musiikin kompassi osoittaa pohjoiseen tunturissa odottaa LuostoClassic

 

Luonnonkaunis Pyhä-Luoston alue sijaitsee reilu 100 kilometriä napapiiriltä pohjoiseen. Siellä, arktisen luonnon säestyksellä, soivat ensi elokuussa uniikin LuostoClassicin sävelet jo 13. kerran.

LuostoClassic on rajoja rikkova klassisen musiikin tapahtuma, jossa taide-elämykset tuodaan keskelle lumoavaa Lapin tunturiluontoa. Yleisö saa nauttia vaikkapa jääkautisen rakkakivikon akustiikasta Aittakurussa, rauhoittua Ahvenlammen äärellä tai istahtaa mustikkavarvikkoon Ukko-Luoston uniikissa konserttisalissa, Luostotunturin kupeessa. LuostoClassicin konsertit ovat kokonaisuuksia, joissa yhdistyvät rakkaus musiikkiin ja pysäyttäviin luontokokemuksiin.

LuostoClassicin historia juontaa juurensa vuoteen 2003, jolloin kuultiin Kalevi Ahon Luostosinfonian kantaesitys. Festivaali juhli 10-vuotistaivaltaan elokuussa 2012 näyttävästi kun festivaalin päävieras, Euroopan tunnetuimpiin orkestereihin lukeutuva BBC:n filharmoninen orkesteri, teki Suomen ensiesiintymisensä juuri Ukko-Luostolla. Luostolla ovat esiintyneet myös muun muassa Radion sinfoniaorkesteri, Helsingin kaupunginorkesteri, Lapin kamariorkesteri, Tampere Filharmonia, Avanti!, Sinfonietta Rīga ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri.

Elokuussa 2015 Pyhä-Luoston alue täyttyy jälleen ilmaisuvoimaisesta musiikista. LuostoClassicin tutut konserttipaikat Ahvenlampi, Santa´s Hotel Aurora, Aittakuru, Lapland Hotel Luostotunturi, Revontulikappeli, luonto- ja kulttuurikeskus Naava, Poropuisto Kopara, Keloravintola, Sodankylän kirkko ja Ukko-Luoston akustisesti loistava ulkolava saavat seurakseen myös uuden konserttisalin, Sodankylän vanhan kirkon.

Vuonna 2014 hyvät alkutahdit saanut Nuorten LuostoClassic -orkesterileiri järjestetään uudelleen ensi elokuussa 2.9.8.2015.

 

Hyvä klassisen musiikin ystävä, kutsummekin sinut musiikkimatkalle Lappiin

LuostoClassic, luonnollisesti klassista jo 13. kerran!

 

Kolmastoista LuostoClassic järjestetään Pyhä-Luoston alueella 6.9.8.2015

www.facebook.com/luostoclassic