LuostoClassic 7. - 10.8.2014

Luosto Classic on arvostettu klassisen musiikin tapahtuma, jonka maine on vuosien saatossa levinnyt yli Suomen rajojen. Vierailijoina ovat olleet muun muassa Radion sinfoniaorkesteri, Tampere filharmonia, Helsingin kaupuinginorkesteri, BBC Philharmonic Orchestra, Sinfonietta Riga, Kaartin Soittokunta, Carolina Eyck, Colin Currie ja tietenkin Lapin Kamariorkesteri John Storgårdsin johdolla.

Vuosi 2014 on LuostoClassic – festivaalin kahdestoista toimintavuosi. Festivaalitapahtuma kokoaa jälleen klassisen musiikin ystävät tunturimaisemiin Luostolle ja Pyhätunturille. Konsertit järjestetään Luoston Ahvenlammella, Ukkoluostolla, Illalliskonsertteina Luostolla, Poropuisto Koparassa, Aittakurussa ja Pyhätunturin Revontulikappelissa.

 

Teema

Vuonna 2014 juhlitaan  Carl Philipp Emanuel Bachin 300-vuotis- ja Pehr-Henrik   Nordgrenin 70-vuotissyntymäpäiviä. LuostoClassicin kesän  ohjelmassa myös näiden säveltäjien tuotanto on esillä. Tapahtuman löyhänä teemana on ELEMENTIT, joista neljä klassista arkkityyppistä elementtiä, tuli, maa, ilma ja vesi ovat esillä paitsi teoksissa myös konserttien otsikoissa.

Esiintyjinä on eturivin joukko suomalaisia taiteilijoita, mukaan lukien juhlien uusi taiteellinen johtaja sellotaiteilija Marko Ylönen. Kansainvälistä väriä kesän esiintyjäkaartiin tuovat argentiinalainen bandoneon -taituri ja säveltäjä Marcelo Nisinman, israelilainen alttoviulisti ja säveltäjä Yuval Gotlibovich, sekä serbialainen basisti Zoran Markovic. Kesän orkesterivieras on Keski-Pohjanmaan kamarirokesteri johtajanaan Juha Kangas. Ensi kesänä mukana on myös kuorovieras, EMO Ensemble, johtajanaan Pasi Hyökki. Kesän ohjelma painottuu klassiseen kamarimusiikkiin, ja sitä kuullaan aiemmilta vuosilta tutuissa konserttipaikoissa Pyhä-Luoston alueella.

Tänä kesänä LuostoClassic festivaalin yhteydessä järjestetään ensimmäistä kertaa nuorten klassisen musiikin soittajien orkesterileiri, Nuorten LuostoClassic. Leirin keskeisenä tavoitteena on tarjota nuorille mahdollisuus yhteissoittoon ja olla osana hienoa festivaalia.