Lämpimästi tervetuloa LuostoClassicin huikeisiin maisemiin nauttimaan musiikin ja kuvataiteen dialogista!

 

Väri ja musiikki musiikki väreissä

 

Olen jo vuosia ollut vaikuttunut Heinrich Ilmari Raution taiteesta. Jos olisin synesteetikko, niin kuin Sibelius oli, olisin voinut kuulla uusia ja ennenkuulemattomia sävellajisuhteita ja modulaatioita katsellessani hänen maalauksiaan. Toivon, että eri konserttiohjelmiin liittyvät maalaukset vaihtelevissa konserttipaikoissa herättävät myös kuulijassa uusia mielikuvia ja vapaita assosiaatioita värien, kontrastien, valojen ja varjojen sekä musiikin yhteydestä.

Heinrich Ilmari Rautiolla on myös festivaalin aikana Lapland Hotel Luostotunturissa pysyvä näyttely, jonne haluan toivottaa niin yleisön kuin taiteilijavieraammekin mitä lämpimimmin tervetulleeksi.

Johann Sebastian Bach syntyi vuonna 1685 kovin erilaiseen kulttuuriin ja elämänpiiriin kuin missä Sodankylän vanha kirkko rakennettiin neljä vuotta myöhemmin eli vuonna 1689. Ajallinen yhteys hätkähdyttää hengellinen elämä kukoisti myös täällä Euroopan äärimmäisellä laidalla jo silloin, kun länsimaisen sivistyksen ja kulttuurin peruspilareita vielä valettiin Euroopan keskuksissa. Uskon, että Bachin musiikki istuu luontevasti tämän LuostoClassicin uuden konserttipaikan intiimiin tunnelmaan.

Sodankylän kirkon jo viime kesänä erinomaiseksi havaitussa akustiikassa koemme myös festivaalin ekumeenisen hetkemme, kun kuulemme siellä Sergei Rahmaninovin Vigilian, joka pohjautuu ortodoksiseen kirkkomusiikkiin.

LuostoClassicin konserttipaikat ovat epätavanomaisia ja haasteellisia klassisen musiikin esittämiselle ja kuulemiselle. Tämä vaatiikin sekä esiintyjiltä että kuulijoilta suurta ennakkoluulottomuutta ja avointa mieltä. Harvalla festivaalilla saamme kuulla elävää musiikkia niin veden äärellä, kurun pohjalla, tunturin helmassa, ravintolasalissa kuin kappelissakin.

Olen ylpeä saadessani esitellä tämänvuotisen hienon kansainvälisen taiteilijakaartimme, joista useimmat debytoivat LuostoClassicissa tänä vuonna.

 
Parhain terveisin
Marko Ylönen
Taiteellinen johtaja
 
* * *

 

Elokuussa 2015 LuostoClassicissa soivat Sinfonia Lahti, Sibelius ja värikylläiset sävelet

 

Jo 13. LuostoClassic täyttää Pyhä-Luoston alueen klassisen musiikin sävelillä 6.9.8.2015. Tulevan festivaalin teema on Näyttelykuvat väri musiikissa, musiikki väreissä. Lisäksi elokuun 2015 ohjelmistossa huomioidaan Jean Sibeliuksen 150-vuotissyntymäpäivät. LuostoClassic tarjoaa juhlan kunniaksi Luoston leveysasteilla ennen kuulematonta Sibeliuksen orkesterimusiikkia, jota tarjoilemaan saapuu ensimmäistä kertaa festivaalilla vieraileva Sinfonia Lahti. Samalla jatkuu LuostoClassicin upeiden orkesterivierailujen sarja.

Sibeliuksen sävellyksiä ei ole monesti esitetty ison orkesterin voimin näin pohjoisessa. Esitykset ovatkin sekä uusi aluevaltaus LuostoClassicille että myös oiva lisä Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuoden ohjelmatarjontaan. Sinfonia Lahti on viimeisen parinkymmenen vuoden aikana noussut huimaan kansainväliseen maineeseen juuri Sibeliuksen musiikin esittäjänä. Pääkonsertissa sunnuntaina 9.8. Sinfonia Lahti esittää ylikapellimestarinsa Okko Kamun johdolla Sibeliuksen sinfonisen runon Tapiola, joka istuu karussa niukkaeleisyydessään, mutta sisäisessä hurjuudessaan erityisen hyvin juuri Ukko-Luoston jylhiin maisemiin. Lisäksi Sibeliukselta kuullaan uljas 5. Sinfonia ja Kurkikohtaus, jossa hyödynnetään jälleen Ukko-Luoston tunturisoittajien rinnelavaa.

Kalevi Aho on ollut Sinfonia Lahden nimikkosäveltäjä vuodesta 1992 lähtien ja orkesteri  on kantaesittänyt suurimman osan Ahon orkesteriteoksista: LuostoClassicissa niistä kuullaan Gejia, kiinalaisia kuvia. Aho on ollut aktiivisesti mukana myös LuostoClassicissa vuodesta 2003 lähtien, jolloin historian ensimmäisessä LuostoClassicissa kantaesitettiin Ahon Ukko-Luoston ulkolavalle säveltämä Luostosinfonia.

Lahtelaiset muusikot esiintyvät myös Ahvenlammella lauantaiaamun puhallinmusiikkipiknikillä, jonka musiikista vastaa Sinfonia Lahti Brass Ensemble.

Kesän kuorovieras on turkulainen periodeittain työskentelevä puoliammattilaiskuoro Key Ensemble, johtajanaan Teemu Honkanen. Runsaasti kotimaassa konsertoinut kuoro saavutti vuonna 2013 ensimmäisen sijan Let the Peoples Sing -kuorokilpailussa Luxemburgissa. LuostoClassicissa Key Ensemblea kuullaan kahteen otteeseen; torstaina 6.8. Ukko-Luoston lavalla ja perjantaina 7.8. Sodankylän kirkossa. Jälkimmäisessä konsertissa kuoro esittää Sergei Rahmaninovin iki-ihanan, mutta vaativan kuoroteoksen Vigilia.

Elokuun ulkomaiset vieraat ovat ukrainalaissyntyinen, kansainvälisten areenojen viulistikomeetta Andrej Bielow sekä nuoren polven terävintä kärkeä alallaan edustava, Venäjällä perustettu ja nykyään Saksassa toimiva Atrium-jousikvartetti. Bielow taituroi Luostolla esimerkiksi Maurice Ravelin Tziganen ja Ludwig van Beethovenin Kreutzer-sonaatin parissa. Atrium-kvartetti esittää muun muassa Dmitri Šostakovitšin viimeisen jousikvarteton sunnuntaina 9.8., joka oli myös säveltäjämestarin kuolinpäivä tasan neljäkymmentä vuotta aikaisemmin.

Intiimissä Sodankylän vanhassa kirkossa pidetään ensimmäistä kertaa perjantain varhaisillan konsertti kitarataituri Timo Korhosen ja viuluvirtuoosi Bielowin voimin. Perjantai-illan myöhäiskonsertti soi Keloravintolassa, joka on toiminut festivaalin konserttipaikkana myös muutaman kerran aikaisemmin. LuostoClassic jatkuu perinteistä poiketen vielä sunnuntain pääkonsertin jälkeen Santa’s Hotel Auroran kamarimusiikkikonsertilla.

LuostoClassic 2015 tarjoaa lauantaisen piknikin lisäksi myös muita uutuuksia. Perjantain aamuohjelmassa on kevyt musiikillinen vaellus Luoston maisemissa. LuostoClassic Goes to the Fells -luontoretkeä johdattavat paikalliset Kairankutsu-ohjelmapalveluyrityksen oppaat sekä Nuorten LuostoClassic -leirin soittajat

Luostolla sijaitseva Ravintola Vaisko aloitti toimintansa Ravintola Kerttulin tiloissa kesäkuun lopussa. Samalla jatkuu lauantaina 8.8. myös LuostoClassicin perinteikkäiden illalliskonserttien sarja. Uutena ohjelmistovaltauksena elokuussa esitetään lisäksi näyttelijä-ohjaaja Dan Henrikssonin ja kitaravirtuoosi Timo Korhosen teatteriproduktio Aasini ja minä (Platero y yo) nobelisti Juan Ramón Jiménezin tekstiin ja Mario Castelnuovo-Tedescon musiikkiin.

Timo Korhonen esiintyy ensi kesän LuostoClassicissa Aasini ja minä -produktion lisäksi myös kolmessa muussa konsertissa. Korhonen tunnetaan maailmanluokan all around -kitaristina sekä ahkerana uusien kitarateosten tilaajana ja esittäjänä. Korhonen on myös sovittanut ja levyttänyt Johann Sebastian Bachin kaikki sooloviululle säveltämät partitat ja sonaatit kitaralle. Näistä teoksista kuullaan elokuussa näytteitä myös Luostolla.

Kesän ensimmäinen laulajavieras on sopraano Miina-Liisa Värelä, joka esiintyy neljässä konsertissa. Värelä ponnahti suuren yleisön tietoisuuteen kesällä 2011, jolloin hän voitti Timo Mustakallio –laulukilpailun Savonlinnan Oopperajuhlilla. Tuon voiton jälkeen Värelä on tehnyt vahvaa uraa sekä oopperalavoilla että orkesterien solistina ja liedlaulajana. Luostolla Värelä tulkitsee muun muassa Dmitri Šostakovitšin Blok-laulut, Manuel de Fallan Seitsemän espanjalaista kansanlaulua Timo Korhosen kanssa sekä päätöskonsertissa Jean Sibeliusta.

LuostoClassicissa musisoidaan tulevana kesänä jälleen Poropuisto Koparassa. Toinen laulajavieras on festivaalille ensimmäistä kertaa saapuva kuvataiteilija Miina Äkkijyrkkä. Luostolla Äkkijyrkkä on esillä vähemmän tunnetussa roolissaan runoilijana, laulajana ja lauluntekijänä. Poroaidassa kuullaan puhallinmusiikkiakin, sillä Äkkijyrkän kanssa yhdessä esiintyvät tuubataiteilija Harri Lidsle ja lyömäsoittaja Casper Lidsle.

Lauantain myöhäisillan tähtiesiintyjinä Lapland Hotel Luostotunturin perinteikkäässä jazzkonsertissa toimivat pianisti Aki Rissanen, rumpali Teppo Mäkynen ja basisti Antti Lötjönen. Rakkausteemaisessa konsertissa on luvassa maailman huipputason triomusiikkia ja Rissasen lyhytelokuva Amorandomiin säveltämää musiikkia.

Kotimaisista vierailijoista pianisti Martti Rautio ja klarinetisti Tuulia Ylönen ovat tuttuja taiteilijoita jo viime kesän LuostoClassicista. Unohtaa ei sovi myöskään LuostoClassicin taiteellisen johtajan Marko Ylösen soitannollista panosta; hän urakoi selloineen neljässä konsertissa.

Festivaalilla on musiikin ja muusikkojen lisäksi esillä kuvataiteilija Heinrich Ilmari Raution teoksia. Useimpia konsertteja teemoittaa tietty Raution teos, joka on myös esillä ja nähtävillä kyseisessä konsertissa sekä koko festivaalin ajan Raution teoksia esittelevässä näyttelyssä. Perjantai-iltapäivän yleisöluennolla Rautio kertoo työstään ja teoksistaan itse.

 

* * *

 

Klassisen musiikin kompassi osoittaa pohjoiseen tunturissa odottaa LuostoClassic

 

Luonnonkaunis Pyhä-Luoston alue sijaitsee reilu 100 kilometriä napapiiriltä pohjoiseen. Siellä, arktisen luonnon säestyksellä, soivat ensi elokuussa uniikin LuostoClassicin sävelet jo 13. kerran.

LuostoClassic on rajoja rikkova klassisen musiikin tapahtuma, jossa taide-elämykset tuodaan keskelle lumoavaa Lapin tunturiluontoa. Yleisö saa nauttia vaikkapa jääkautisen rakkakivikon akustiikasta Aittakurussa, rauhoittua Ahvenlammen äärellä tai istahtaa mustikkavarvikkoon Ukko-Luoston uniikissa konserttisalissa, Luostotunturin kupeessa. LuostoClassicin konsertit ovat kokonaisuuksia, joissa yhdistyvät rakkaus musiikkiin ja pysäyttäviin luontokokemuksiin.

LuostoClassicin historia juontaa juurensa vuoteen 2003, jolloin kuultiin Kalevi Ahon Luostosinfonian kantaesitys. Festivaali juhli 10-vuotistaivaltaan elokuussa 2012 näyttävästi kun festivaalin päävieras, Euroopan tunnetuimpiin orkestereihin lukeutuva BBC:n filharmoninen orkesteri, teki Suomen ensiesiintymisensä juuri Ukko-Luostolla. Luostolla ovat esiintyneet myös muun muassa Radion sinfoniaorkesteri, Helsingin kaupunginorkesteri, Lapin kamariorkesteri, Tampere Filharmonia, Avanti!, Sinfonietta Rīga, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri ja Sinfonia Lahti.

Elokuussa 2015 Pyhä-Luoston alue täyttyi jälleen ilmaisuvoimaisesta musiikista. LuostoClassicin tutut konserttipaikat Ahvenlampi, Santa´s Hotel Aurora, Aittakuru, Lapland Hotel Luostotunturi, Revontulikappeli, luonto- ja kulttuurikeskus Naava, Ravintola Vaiskon, Poropuisto Kopara, Keloravintola, Sodankylän kirkko ja Ukko-Luoston akustisesti loistava ulkolava saivat seurakseen myös uuden konserttisalin, Sodankylän vanhan kirkon.

Vuonna 2014 hyvät alkutahdit saanut Nuorten LuostoClassic -orkesterileiri järjestettiin 2.9.8.2015.

 

Hyvä klassisen musiikin ystävä, kutsummekin sinut musiikkimatkalle Lappiin

LuostoClassic, luonnollisesti klassista jo 14 kerran!

 

Neljästoista LuostoClassic järjestetään Pyhä-Luoston alueella 11.14.8.2016

www.facebook.com/luostoclassic